Huisboktor

De huisboktor (of Hylotrupes bajulus) is de schadelijkste en de grootste soort onder de drooghoutborende insecten.

 

De larven van de boktor leven verschillende jaren in het hout. Ze hebben een voorkeur voor dikke balken; je vindt ze vaak in de houten structuur van je dak. Ze kunnen de draagkracht van het hout aanzienlijk aantasten.

 

De huisboktor is een vrij grote kever: hij wordt 10 tot 25 mm lang, maar de mannetjes zijn kleiner dan de vrouwtjes. Ze zijn grijszwart of donkerbruin van kleur.

 

De larven van de huisboktor zijn groter dan die van de gewone houtworm: ze worden tot 30 mm en zijn geelwit van kleur.

 

Ook deze soort houtworm kent een ontwikkeling in 4 stadia: eitje wordt larve, larve wordt pop, pop wordt kever.

De vrouwtjes leggen ongeveer 200 eitjes in de periode van mei tot september. Na 1 à 2 weken komen de eitjes uit.  Het is bijzonder dat deze larven erg lang leven: gemiddeld 5 tot 9 jaar, maar er zijn uitschieters tot 12 jaar. Warme temperaturen (25°-28°C) en een hoge luchtvochtigheid zijn het ideale scenario voor de boktorlarven. In de zomer hoor je soms letterlijk knagen. 

 

De larve verpopt zich en blijft dan ongeveer een maand in dit stadium. De pop wordt uiteindelijk een volwassen boktorkever. Deze blijft nog een paar dagen in het hout om uit te harden en knaagt zich daarna een weg naar buiten. Hij maakt een grote ovalen uitvliegopening, tot zelfs 9 mm breed. De volwassen boktorren leven daarna nog ongeveer een maand en zorgen voor de verdere voortplanting.